Ağır Uykunun (Hipersomnia) Nedenleri Nelerdir?

  • 03 Ocak 2022
  • 1.768 kez görüntülendi.
Ağır Uykunun (Hipersomnia) Nedenleri Nelerdir?

Ağır Uykunun (Hipersomnia) Nedenleri Nelerdir?

Uyku, vücudumuzun enerjisini yenilemesi, aktivitelerini geri kazanması ve içimizdeki fiziksel ve zihinsel gücü koruyabilmesi için gereklidir.

Ancak bazen uykumuzun birçok rahatsızlık ve sorundan muzdarip olduğu ve iyi olmadığı olur. Uykumuzu etkileyebilecek sorunlardan biri de ağır uykudur. Ağır uykuyu, hafif uyku ile karşılaştırarak tanımlayabiliriz, çünkü ağır uyku sahipleri, gürültüyle dolu bir ortamda uyusalar bile genellikle uykudan uyanmakta zorlanırlar. Hafif uyku sahipleri ise, yanlarından gelebilecek en ufak bir seste uykusundan çabucak uyanan insan kategorisidir. Birçok insan normal uyku ağırlığına sahip olmasına veya en azından böyle görmesine rağmen, diğerleri bunu normalleştirmez.

Ağır Uykunun Nedenleri

Bir kişide ağır uykuya yol açabilecek veya alışık olduğu normal uykuyu almasını engelleyebilecek birkaç neden vardır, bu nedenler şunları içerir:

  • Bir kişinin yaşayabileceği yorgunluk ve bitkinlik, kişide ağır uykunun sebepleri konusunda ilk söylenebilecek sebeplerden biridir.
  • Geceleri uyanık kalmak ve bu nedenle gündüz uyumak da ağır uykuya neden olur, ayrıca gündüz uyuyan insanlar gece uyuyanlara göre genellikle daha fazla uyku saatine ihtiyaç duyarlar.
  • Herhangi bir ilacın kötüye kullanılması, ağır uykunun ana nedenlerinden biridir.
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi, kişinin normalden daha ağır uyumasına neden olur.
  • Obez olan ve zamanının çoğunu herhangi bir hareket veya fiziksel aktivite olmadan geçirenlerin ağır uykuya sahip olma olasılığı daha yüksektir.
  • Huzursuz bacak sendromu olan kişiler gibi bazı nörolojik bozukluklar ağır uykudan muzdariptir.
  • Yorgunluk, psikolojik stres ve depresyondan muzdarip olanlar da ağır uyku bozukluklarına eğilimlidir.
  • Anemi, ağır uykunun nedenlerinden biridir, çünkü bir kişinin demir, vitamin ve mineral eksikliği vardır ve bu da vücudun diğer sağlıklı insanlardan daha fazla uykuya ihtiyaç duymasına neden olur.
  • Baş ve beyinde felç ve kanama gibi hastalıklardan muzdarip insanlar ağır uykuya eğilimlidir.
  • Bazı insanlar bu genetik bozukluğa sahiptir ve ağır uyumalarına neden olabilecek başka bir sebepleri yoktur.
  • Vücuttaki hormonal bozulmalar da ağır uykunun nedeni olabilir.
  • Diğer bazı araştırmalar, yatmadan önce beyindeki yoğun aktivitelerin ağır uykudan sorumlu olduğunu öne sürüyor. Tüm insanların uyku sırasında aktif bir beyne sahip olduğu, ancak bazılarının diğerlerinden daha fazla olduğu bildirilmektedir. Böylece beyin, dış etkilere daha az duyarlı olan yoğun zihinsel faaliyetlerle meşgul olur.
  • Yaşam tarzı ağır uykunun sebeplerinden biri olabilir. Akşam yemeğini yatmadan hemen önce yiyenler, yatakta elektronik cihaz kullananlar ve bu nedenle gözleri onun ışınlarına maruz kalanlar ağır uykudan muzdarip olabilir.
  • Tiroid bozuklukları da ağır uykuya neden olur.
  • Diğer nedenler arasında uyku bağımlılığı ve vücuttaki bazı hormonal değişiklikler sayılabilir ve bazı ilaçların etkisi olabilir.

Ağır Uykunun Tedavisi

Çoğu zaman, ağır uykudan muzdarip insanlar uykuya yarı bağımlıdır veya en azından ağır bir uyku durumunda diğerlerinden daha fazla uyurlar. Bu nedenle, bu sorunun tedavisi gereklidir, tedavi aşağıdaki formlara göre olabilir.

Durumu Yoksay

Doğru, bu bir tedavi değil, ancak seçeneklerden biridir. Genellikle, ağır uykunun nedenleri özellikle bilinmemektedir ve 2007’de Medical Journal of Sleep’te yayınlanan bir çalışmada, çalışmanın durumu gözlemlemeye dayandığı birkaç yıl boyunca ağır uykudan muzdarip olan kişilerin araştırma sırasında, onları uzun süreler boyunca değişmeden bir istikrar durumunda tutmaya devam ettikleri, ancak aniden bu durumda bir iyileşme ortaya çıktığı ve derin uyku yoğunluğu azaldığı gözlemlenmiştir. Bu da çalışma yazarlarının bu durumun insanlar için geçici bir fenomen olduğu ve iyileşmenin zaman içinde otomatik olarak yapılabileceği sonucuna varmasına neden oldu.

Tıbbi ilaç tedavisi

Bu durum için bitkisel ilaçlarla ve tıbbi ilaçlarla tedavi, esas olarak bir kişinin yaşadığı derin uyku durumunu azaltmak ve böylece onu hafifletmek için kullanılan sinir sistemini uyaran ilaçlarla yapılır. Bu tür ilaçlar genellikle insanlarda iyi bir etki gösterir. Ancak bu ilaçların bazılarının, her ilaçtan diğerine farklılık gösteren bariz yan etkileri vardır.

Işık tedavisi

Ağır uyku ve uyku bozuklukları genel olarak vücudun ritimlerinden etkilenebilir ve bu ritimler vücudun ışığa maruz bırakılmasıyla kontrol edilebilir, bu nedenle fototerapi ağır uykunun giderilmesinde yardımcı olabilir. 2002 yılına dayanan ve kış depresyonu ve soğuk havalarda uyuma bağımlılığı gibi mevsimsel rahatsızlıkları olan kişilerin tedavisine dayanan bir çalışmada, uyku sırasında ışığa maruz kalan kişilerin uykuda zorluk yaşamadıkları tespit edildi. Uyandıklarında ve sabah saatlerinde daha enerjik oldular.

Son olarak derin uyku durumu veya bozukluğunun bir kişide tek bir vaka olarak teşhis edilebileceği veya başka bir durumun belirtisi veya diğer uyku bozukluklarına eşlik edebileceğini ve bu vakanın bahsettiğimiz tedavilerden herhangi biri ile tedavi edilebileceğini belirtmekte fayda var. Burada sonuçların içeriği olmak zorunda değildir, çünkü ilaç veya diğer tedavilerle bile durumda herhangi bir iyileşme görülmeyebilir, bahsettiğimiz gibi durum kişide genetik bir faktörün sonucu olabilir.

Bir sağlık bozukluğu veya kronik bir hastalık sorunu olarak kabul edilmediğinden ve bazı basit yaşam değişiklikleriyle uyum sağlanabildiğinden, bu tedavi yöntemlerinden herhangi biri işe yaramazsa, endişelenmeye ve korkmaya gerek yoktur ve ona uyum sağlamaya çalışmak tavsiye edilir.

KAYNAK : Ağır Uyku Nedir?