Çocuklarda Mahremiyet
Çocuklarda mahremiyet, üzerinde durulması ve önem verilmesi gereken en önemli konuların başında gelir. Çünkü artan pedofili vakaları çocukları büyük bir tehlike altına sokmuştur. Mahremiyet eğitimi verilmeyen çocuk ise başına ne geldiğini bilemeden büyük bir çöküş ve hayatı boyunca unutamayacağı travmalar yaşar. Bu nedenle çocuklarda mahremiyet eğitimi oldukça önemlidir.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Kaç Yaşında Başlamalıdır?
Çocuklarda mahremiyet eğitimi için net bir yaş yoktur. Aslında bu eğitim bebek dünyaya geldiği andan itibaren başlamalıdır. Bu eğitim için gerekli zemin hazırlanmalı ve çocuk yeterli algıya sahip olduğu zaman ise konuşularak anlatılmalıdır. Bunun için ise en uygun yaş aralığı 3-6 yaş aralığıdır. Çocuk artık söyleneni anlamaya başlar. İyiyi ve kötüyü ayırt etmeye başlayabilir. Başına gelecek olası bir kötü durumda ise kendisini ifade edebilecek duruma gelir. Bu yaşa kadar ise ebeveynler tarafından çocuklar sürekli gözetim altında tutulmalıdır. Çocukta yaşanacak en ufak bir değişiklik ve bu değişikliğin nedenleri üzerinde durulmalıdır.
Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Nasıl Verilir?
Çocuklarda mahremiyet eğitimi aslında bebek dünyaya geldiği andan itibaren başlar. Burada en önemli görev anne ve babaya düşmektedir. Çocuğun üzeri ve altı kesinlikle bir başkasının yanında değiştirilmemelidir. Çocuk tuvalete gidebilecek yaşta ise herkesin çocukla birlikte tuvalete gitmesine müsaade edilmemelidir. Çocuklarda mahremiyet eğitiminin başında çocuğun sınırlarına saygı duymak gelir. Çocuğun istemediği konularda zorlanmaması çok önemlidir. Burada çocuk anne ve babasının kendisine saygı duyduğu konulara başkasının saygı duymadığını düşünür ve yanlış bir şeyler olduğunu fark eder. Çocuk kesinlikle dudaktan öpülmemelidir ve bunu yapan çocuğa yanlış olduğu anlatılmalıdır. Çocuğun sınırlarını aşan kim olursa olsun çocuğun yanında uyarılmalıdır. Çocuğa bu tutumun yanlış olduğu mesajı verilmelidir.
Çocuklarda mahremiyet eğitiminde en önemli davranışlardan biriside anne ve babanın çocuğa bu konuda güven vermesi, onunla açık açık konuşması, mahrem bölgelerinin ve bu bölgelerine neden dokunulmaması gerektiğini anlatması gelir. Çocuklarda mahremiyet eğitimi verirken çocuğa anne ve babası ile çekinmede konuşması konusunda sürekli uyarıda bulunulmalıdır. Çocuk anne ve babasından bu konuda çekinmemelidir.