Girişimciyi Batıran 5 Neden
Girişimciyi batıran nedenler arasında birçok faktör var, ancak başarısızlığın bilinen ve kesinliği olan 5 ana neden üzerinde durarak, girişimcilerin de bu 5 faktöre dikkat ederek bir işe başlaması her girişimcinin yararına olacaktır. Bir şirket kurmak isteyenler öncelikle bu makaleyi okuyarak, belirtilen 5 faktörü incelerse ya da girişimciyi batıran 5 neden üzerinde düşünürlerse daha temkinli adım atabilirler. Bu sayılan 5 neden üzerinde dikkatli düşünmek gerekir. Basit ve az sayıdaki bir makalede geçen yüzeysel tespitler olarak bakmamak gerekir.
1. Girişimciyi Batıran Zamansızlık
Bir işe girişirken doğru zaman mı diye düşünmek gerekir. Ortam ve zaman uygun değilse, o iş başarısız olacaktır. Her şeyin bir parladığı zaman olduğu gibi, söndüğü zamanlar da vardır. Piyasa ve rakip analizi yapılarak bu sorun çözülebilir.
2. Girişimci Doğru işi Seçmelidir
Yanlış seçilen bir iş, tıpkı müslüman mahallesinde salyangoz satmaya benzer. İş ve mekan yanlış seçilirse, başarı hayal, başarısızlık kader oluverir. Doğru iş seçilmesi, başarı için başlangıçtır.
3. Doğru Yer Seçilmelidir
İşin büyüklüğüne göre, vizyonu büyütmek gerekir. Bir iş alanında ne kadar çok sayıda alıcı veya talep potansiyeli varsa, o iş o kadar iyi yürür. İnternet ve e-ticaret uygulamaları ile daha geniş bir alana yayılma şansı arttığı için, kurulacak işin bu minval üzerinde kurulması gerekir. İş çapı küçükse, seçilen mahalle sokak işlek olmalıdır. İş kolu hizmet sektörü üzerine ise, bu durumda sınırlı bir alana hizmet verileceği için, buna göre strateji belirlemek gerekir.
4. Doğru Ortak Seçimi
Girişimcinin fikri çok parlak olabilir, fikir çok iş potansiyeli taşıyabilir. Ancak ortak doğru seçilmediyse, o işin batması kaçınılmazdır. Çünkü girişimci ile aynı vizyona sahip olmayan bir ortakla iş yürütülemez.
5. Doğru Sermaye Kaynağı Seçilmelidir
Girişimci, sermayesini sabırsız ve güveni az olan yakın çevresinden temin ederse, sürekli bir gerilim altında kalır. İşin yolunda gitmemeye başlaması ile psikolojik saldırılar başlar. Gerilim yükselir. Doğru sermaye için, eş dost aile yerine, o işi finanse edecek sponsorlar, bankalar ya da hibe veren kuruluşlara yönelmek gerekir. Öz sermaye ile iş kurmak; borç alınan sermaye ile iş kurmaktan daima daha iyidir.