Yeni Delta Plus Türüne Karşı Aşıların Etkinliği Nedir?

  • 09 Aralık 2021
  • 1.547 kez görüntülendi.
Yeni Delta Plus Türüne Karşı Aşıların Etkinliği Nedir?

Yeni Delta Plus Türüne Karşı Aşıların Etkinliği Nedir?

Hayat yavaş yavaş normale dönmeye başlarken korona virüsünün delta plus varyantı Hindistan’da ortaya çıktı ve oradan da dünyanın her köşesine yayıldı. Bu yeni mutasyonun önceki suşlardan %60 daha fazla bulaşıcı olduğu tahmin ediliyor, yani orijinal korona virüsten neredeyse iki kat daha hızlı yayılıyor.

Aşıların Delta Plus Mutasyonuna Karşı Etkinliği

İki doz gerektiren, yani Pfizer-BioNTech, Moderna, Sputnik, AstraZeneca vb. şirketlerin ürettiği bir aşı yaptırırsanız, aşıyı virüsün ciddi belirtilerini azaltmak için yeterli bağışıklığa sahip olmak için ikinci dozu aldıktan sonra 15 gün beklemeniz gerekir.

Birleşik Krallık’tan yapılan bir araştırma, iki doz Pfizer aşısının delta plus korona virüs enfeksiyonunu önlemede %88 etkili olduğunu buldu. Yani, etkinlik oranı %95’ten, yani önceki daha az bulaşıcı suşlara karşı klinik deneylerde gösterdiğinden düşmüştür, ancak buna rağmen yüzde hala çok kabul edilebilir. Bu da aşılanma gerekliliğini arttırıyor.

Bununla birlikte, İngiliz araştırmacılar, Pfizer veya AstraZeneca tarafından yapılan sadece bir doz aşı alanlar için delta plus varyantına karşı etkinliğin sadece %33 olduğunu buldu. Bu aşıların önceki suşlara karşı tek doz etkinliği %51 idi.

Bu bulgular, iki doz Pfizer aşısına yanıt olarak üretilen antikor testleri ile desteklenmektedir. Bu antikorlar delta varyantını nötralize edebildi, ancak bunu etkinlikte 9,6 kat azalma ile yaptılar. Bu muhtemelen, etkinlikte çok az bir düşüşe dönüşür. Çünkü aşı, insan hücrelerinde virüs replikasyonunu durdurmak veya yavaşlatmak için gerekenden çok daha fazla miktarda “nötralize edici” antikoru harekete geçirir.

Korona Aşıları Olmanıza Rağmen Maske Takmaya Devam Etmeli Misiniz?

Birleşik Krallık’ta Kasım 2020’den Mayıs 2021’in ortasına kadar yürütülen araştırmalar, bu dönemin çoğunda uygulanan maskelerin ve sosyal mesafe kısıtlamalarının bile delta plus varyantının aşılı kişiler aracılığıyla yayılmasını engellemediğini ortaya koydu. Bu nedenle aşı olanlar önleyici tedbirlere de uymalıdır. Aşılar sizi yeni delta plus varyantının ciddi komplikasyonlarından korur, ancak bulaşmasını engellemez.